De ziel van de Jiddische muziek een introductie duur: 75 min
De vreugde en weemoed van de Jiddische muziek raakt ons hart en weerklinkt in onze ziel. De instrumentale muziek, die geworteld is in de Oost-Europese volksmuziek, heeft zich in de 70-er jaren vernieuwd en verbonden met de rijke Jiddische zangtraditie. Deze ‘herboren’ volksmuziek kreeg de naam klezmer muziek. De wereld van het Jiddische lied is echter veel groter en gevarieerder, van volkslied en theaterlied tot literaire composities. In deze lezing gaan we in op de volgende vragen: Wat is klezmer nu precies? Waaruit is het ontstaan en wat zijn de kenmerken? Hoe heeft het zich ontwikkeld? Aan de hand van film- en geluidsfragmenten en live-gezongen liederen breng ik deze wereld voor u tot leven. Ik laat u zien en horen hoe de Jiddische muziek het leven van de Asjkenazische Joden weerspiegelt, welke rol het had in de Joodse gemeenschap, hoe het veranderde na de emigratie naar Amerika en hoe divers het nu is geworden.
Doelgroep: Vooral geschikt voor een publiek dat geen of weinig kennis heeft van deze muziek, maar wel open staat voor iets nieuws.
Klezmerlezing Sjpil zje mir klezmorimlach! - Speel toch, muzikanten!
Klezmer muziek is uitbundig, meeslepend en melancholiek tegelijk. Waar komt het vandaan? Wanneer werd het gespeeld? Hoe is het verwant aan zigeunermuziek en de spannende balkan ritmes? Deze lezing geeft een indruk waar en hoe deze muziek is ontstaan, de plaats die het inneemt in de Joodse cultuur, en de ontwikkeling die het na de revival van 1970 heeft doorgemaakt. Levendig verteld met veel beeld- en geluidsfragmenten. Deze lezing kent verschillende versies: lengte: 1 uur of 1,5 uur met of zonder beeldmateriaal (afhankelijk of er een beamer beschikbaar is) voor publiek dat wel/niet bekend is met deze muziek. Doelgroep: Vooral geschikt voor een publiek dat al bekend is met klezmer/Jiddische muziek. Deze lezing is een verdieping van de vorige en concentreert zich op de variaties binnen de instrumentale muziek.
Het Jiddische lied Lomir zingen a Jiddish lid. - Laten we een Jiddisch lied zingen.
A brivele der mamen
Het Jiddische lied is een verhaal dat vertelt over het dagelijkse leven van een volk, over liefde, werk en strijd. Het laat ons het leven zien, in het shtetl, in de sweatshops en in het ghetto, waar zingen een vorm van overleven was. Het hoort bij de mensen, is van de mensen, het lied verandert van vorm en melodie, al naar gelang de omstandigheden. Aan de hand van bijzonder beeld/geluidsmateriaal neem ik je, al zingend en vertellend, mee naar de wereld achter het Jiddische lied.
Het Jiddisch is een aan het Duits verwante taal die eeuwenlang door de Europese Joden werd gesproken. Terwijl in West-Europa het Jiddisch verdween door assimilatie, bloeide aan het eind van de 19e eeuw het Jiddisch in Oost-Europa juist op in een rijke cultuur van literatuur,theater en muziek. Live gezongen en aangevuld met bijzonder beeld- en geluidsmateriaal geeft deze lezing u een beeld van de rijkdom van het Jiddische lied. Doelgroep: Vooral geschikt voor een publiek dat interesse heeft in de zangtraditie of de literaire kant van de Jiddische taal. In deze lezing staat het lied en de teksten centraal. Naast video beelden wordt n deze lezing meer "live" gezongen.
Gevaarlijke Bijbelse vrouwen in de schilderkunst.
Caravaggio: "Judith en Holofernes"
De Oudtestamentisch dames waren niet altijd zulke lieverdjes. Rebekka manipuleert er op los, Salomé danste voor niets minder dan het hoofd van Johannes, Judith en Jaël verslaan de vijand door list en bedrog om hun volk te redden. Wat is hun verhaal? Waarom zijn ze zo geliefd in de beeldende kunst? In de tijd dat ik rondleider was in Rome viel mij op hoe geliefd het thema ""Judith en Holofernes" was in de beeldende kunst, Ik verzamelde afbeeldingen van Judith en daaruit is deze lezing ontstaan. Eerst gaan we langs de "moedige vrouwen" in de bijbel (OT) en kijken wat hun kracht is. Daarna gaan we nader in op het verhaal van Judith. We zien hoe elke tijd haar op een eigen manier portretteert en wat dat zegt over die periode in de kunstgeschiedenis. De titel "gevaarlijke Bijbelse vrouwen" prikkelt het publiek te denken over wat een gevaarlijke vrouw eigenlijk is, in welk opzicht, hoe en voor wie?
Mazzel voor de hele Misjpoge! De Jiddische taal en haar invloed op het Nederlands.
De Mazzel! Geintje! Die gozer mag dan goochem zijn, hij moet wel z'n jatten thuis houwen. Jiddische woorden geven kleur aan onze taal, Vooral in Amsterdam, ook bekend als Mokum (= plek/ruimte) kun je nog heel wat Jiddisch horen.. Wat is dit voor een taal? Door wie werd het gesproken en hoe komen deze woorden in onze taal terecht? In deze lezing horen we over het ontstaan van de Jiddische taal en cultuur, hoe het zich van een "jargon" tot een rijke taal met een prachtige literatuur ontwikkelde, hoe het klinkt en wat kenmerkend is aan deze taal. Zie ook dit artikel op deze site.
Jechida, een site van thema’s uit de Joodse wijsheidstradities, cultuur en mystiek, van klezmer tot kabbala. Bent u op zoek naar een lezing of concert, of wilt u Jiddisch zingen, dan bent u hier op de juiste plek. Daarnaast vindt u hier informatie en aankondigingen van evenementen in de omgeving van Groningen